Dwa najczęściej wybierane paliwa stałe.
Ogrzewanie pelletem, czy ekogroszkiem jest jednakowo przyjemne. Piece na te dwa paliwa stałe są w pełni zautomatyzowane i nie wymagają zbyt dużej ingerencji człowieka. Jeżeli chodzi o emisję spalin kluczową rolę, aby była ona niska, odgrywa tutaj piec i to jak spalane jest w nim paliwo.
Uwalnianie dwutlenku węgla do atmosfery występuje w obu przypadkach. Jednakże pellet uznawany jest za bardziej ekologiczny, ze względu na odnawialność surowca.
Prawidłowo produkowany pellet jest odpadem drzewnym i nie zawiera chemicznych substancji szkodliwych. Mówiąc prościej, granulat otrzymujemy sprasowując trociny, bez dodatku substancji klejących – lepiszczy. Na rynku występują różne odmiany pelletu. O jego wartości opałowej i ubarwieniu decyduje surowiec, z którego jest wykonany. Rozmiar granulatu szacuje się na 6 – 25 mm. Wilgotność natomiast nie powinna przekraczać 10 %. Zbyt wilgotne paliwo ma wpływ na jakość spalania i przyczynia się do korozji urządzenia grzewczego. Za bardziej kaloryczny uznawany jest pellet z drzew iglastych, ponieważ podczas obróbki nie zmienia swojej gęstości, tak jak w przypadku odpadu z drzew liściastych. Dodatkowo naturalnie występujące żywice poprawiają walory energetyczne.
Decydując się na ogrzewanie domu granulatem drzewnym, warto zainwestować w urządzenie dostosowane do spalania tego rodzaju paliwa. Piece pelletowe posiadają wyższą sprawność, co zdecydowanie wpływa na ekonomiczność ogrzewania.
Wygoda ogrzewania domu, którą możesz sobie zapewnić!
Ekogroszek jest paliwem stałym pozyskiwanym z węgla kamiennego i brunatnego. Jednakże szereg procesów przez które przechodzi sprawia, że ma ulepszone parametry. Węgiel ten można spalać w specjalnie przystosowanych piecach z podajnikiem tłokowym lub ślimakowym.
Zaletą kotłów na ekogroszek jest to, że są praktycznie bezobsługowe. Pobierane z zasobnika paliwo jest dostarczane od dołu do paleniska. Ważne jest, aby rozmiar bryłek nie był zbyt duży – maksymalnie do 25 mm. Większe bryłki mogą zablokować ślimak i zatrzymać pracę pieca. Palnik spala otrzymany ekogroszek, a powstały popiół spychany jest przez kolejne porcje opału.
Zadania które zostają po naszej stronie to dosypywanie ekogroszku do podajnika. Gdy dopuścimy do sytuacji, że go zabraknie to piec zacznie wygasać i zmuszeni będziemy na nowo rozpocząć proces rozpalania.
Odpowiednie ustawienia pieca zagwarantują nam, że ogrzewanie domu będzie nie tylko wygodne, ale również ekonomiczne! Aby było wydajnie nie możemy dopuszczać do sytuacji, gdzie ekogroszek jest przesypywany – czas podawania opału jest zbyt duży. Eksperci zalecają, aby podawanie trwało od 5 do 15 sekund, przy czasie przerwy od 40 do 60 sekund – w trakcie pracy. Później w trybie podtrzymania czas ustawiamy na 10 do 20 minut przerwy.
Ten i kolejne omawiane ustawienia powinny być dobrane indywidualnie, biorąc pod uwagę własne obserwacje.
Optymalne ustawienia mają na celu podtrzymywanie temperatury i spalanie surowca niemal całkowicie, bez spieków. Przyczyną spieków może być zbyt duży nadmuch. Górna granica mocy nadmuchu to 55 %. Natomiast za mały nadmuch powodował będzie niedopalanie opału, który będzie się przesypywał – ogrzewanie przestanie być ekonomiczne.
Zalety opału używanego w nowoczesnych kotłach – proste magazynowanie!
Bez względu na to czy wybierzesz piec na pellet czy ekogroszek, z pewnością docenisz czystość w kotłowni po wymianie pieca. Sprzedawane paliwa, które spalane są w nowoczesnych kotłach, pakowane są w worki polipropylenowe lub foliowe. Zdecydowanie ułatwia to przechowywanie i dozowanie paliwa.
Atutem workowanego ekogroszku i pelletu jest to, że opał nie traci swoich właściwości, nie występuje tutaj bezpośredniego działanie promieni słonecznych i innych czynników zewnętrznych, co zmniejsza obawy o zawilgocenie czy zwietrzenie surowca. Częściej stosowane są foliowe worki perforowane – posiadające małe dziurki, dzięki którym zachowana jest cyrkulacja powietrza – opał „oddycha” . Opakowania te posiadają nadruki z parametrami i nazwą opału i wygrywają pod względem estetycznym z workami tkanymi.
Łatwość przechowywania to kolejny plus pakowanego opału. Składowanie staje się o wiele prostsze – worki możemy poukładać jeden na drugim, co wpływa na zmniejszenie zapotrzebowania na miejsce magazynowania. Kolejny pozytyw to brak czarnego pyłu, który wszędzie się roznosi i osadza.