23.06.22

Na czym polega żużlowanie ekogroszku?

Jednym z najbardziej niepokojących użytkowników ekogroszku zjawisk jest tzw. żużlowanie. Oznacza ono powstawanie spieków żużlowych po spaleniu ekogroszku. Spieki są rzeczą niedobrą, gdyż mogą powodować wiele niebezpiecznych zjawisk. Skąd się biorą spieki i co robić, żeby nie powstawały?

Rodzaje spieków
Warto ustalić na początku, że są dwa rodzaje spieków:

  • koksowe
  • żużlowe.

Obydwa rodzaje tworzą się, gdy w piecu jest zbyt wysoka temperatura. Jednak te pierwsze powstają na skutek odgazowania węgla. Spieki koksowe są mniejszym problemem, gdyż łatwiej je usunąć. Gorsze są spieki żużlowe. Powstają z transformacji popiołu w twarde, zwarte struktury. I nie sprzątnięte, mogą uszkodzić piec na ekogroszek.

Czym jest żużlowanie ekogroszku?
Żużlowanie powstaje, gdy ekogroszek nie wypali się do końca. Opał skleja się i tworzy stałe elementy, tzw. spieki żużlowe, które zostają w piecu.
Spieki mogą wywołać wiele negatywnych zjawisk, np. :

  • spieki spalają się zdecydowanie wolniej, co skutkuje mniejszą wydajnością ogrzewania
  • wiele spieków może spowodować awarię kotła
  • powstawanie spieków oznacza wzrost kosztów użytkowania ekogroszku
  • spieki wymuszają częstsze czyszczenia pieca.

Dlaczego powstają spieki?
Powody powstawanie spieków są różne, jednak najczęściej wynika to z:

  • zbyt dużego nadmuchu powietrza w kotle
  • zbyt wysokiej temperatury
  • nieprawidłowych ustawień pieca
  • niskiej temperatury topnienia popiołu
  • niskiej jakości palonego paliwa
  • nieprawidłowego umieszczenia deflektora nad paleniskiem.

Wskaźnik spiekalności
Spiekalność ekogroszku wyznacza się metodą Rogi. Skalę Rogi ( RI) umieszcza się na opakowaniu opału. Im wyższa wartości RI, tym większe zagrożenie spiekami. Dobrej jakości ekogroszek powinien mieć RI na poziomie od 0 do 10. Wtedy ryzyko powstawania spieków jest minimalne.

Dlatego zawsze warto, podczas kupowania ekogroszku spojrzeć na jego wskaźnik RI. To obok kaloryczność najważniejszy parametr tego paliwa.

Trzeba jednak pamiętać, że wskaźnik spiekalności ekogroszku ma wpływ na powstawanie spieków koksowych. Zdecydowanie mniej na powstawanie spieków żużlowych. Spieki żużlowe powstają zazwyczaj na skutek złego ustawienia parametrów kotła.

Jak uniknąć żużlowania?
Jest kilka zasad, których należy przestrzegać, żeby uniknąć żużlowania ekogroszku.
Oto one:

  • kupować ekogroszek wysokiej jakości i u sprawdzonego sprzedawcy
  • stosować się do wszystkich wytycznych producenta tak ekogroszku, jak i pieca
  • kupować ekogroszek o jak najniższym wskaźniku spiekalności.

Dzięki temu można uniknąć przykrych konsekwencji wynikających z żużlowania ekogroszku.

Podsumowanie
Jak widać żużlowania ekogroszku można uniknąć. Trzeba jednak starannie wybierać ekogroszek, a także kupować go u certyfikowanego sprzedawcy. Równie istotne jest właściwe ustawienie parametrów pieca na ekogroszek. Żużlowanie ekogroszku to problem, który najczęściej przytrafia się osobom mało doświadczonym w obsłudze pieca na ekogroszek. Dlatego, w tym wypadku warto skwapliwie korzystać z wytycznych i instrukcji przygotowanych przez producenta lub poprosić o pomoc serwisanta.

Zobacz inne artykuły